Kontakt Mapa strony Strona główna
Rosyjski Niemiecki Angielski
Cechy dobrego pieca komorowego

2020-04-17

piec retortowy

Piec komorowy swoje zastosowanie znajduje przede wszystkim w przemyśle. Charakteryzuje się wysoką temperaturą, jaką jest w stanie osiągnąć. Praca pieca komorowego może przebiegać nawet przy 1300°C. Jego działanie opiera się na procesach cieplnych, które wymagają szybkiego wzrostu temperatury. Wzrost ten powinien odbywać się w taki sposób, aby zachowany został równomierny rozkład temperatury. Dzisiejsze piece komorowe cechuje przede wszystkim nowoczesność. Pozwala ona na stosowanie regulatorów temperatury. Dużą popularnością cieszą się także programatory stopnia ciepła.

 

Gdzie stosuje się piece komorowe?

Piece komorowe stosowane są przede wszystkim w przemysłach laboratoryjnych, hutniczych czy ceramicznych. Dobry piec komorowy charakteryzuje się bardzo krótkim czasem nagrzewania. Jest to niezwykle ważna właściwość dla osób, które korzystają z tych urządzeń na co dzień. Drugą, niezwykle ważną cechą pieców komorowych, jest fakt ich dobrego rozkładu temperatury.

Nie należy także zapominać o tym, że piece komorowe użytkowane są na co dzień, w związku z czym znacząco rośnie ryzyko ich nadmiernej eksploatacji. Dlatego też dobry piec komorowy powinien cechować się długą żywotnością elementów grzejnych.

Osiągnięcie wysokiej temperatury, jaką powinien wytwarzać piec komorowy, jest możliwe dzięki spiralom grzejnym, znajdującym się w rowkach. Niezwykle ważna jest również wysokość stopnia ich nagrzewania. W użytkowaniu pieców komorowych bardzo istotną rolę odgrywa także bezpieczeństwo jego użytkowników. Z tego względu urządzenia te wyposażone zostały w zabezpieczenie przed otwarciem furty oraz dodatkowy wyłącznik awaryjny. Większość pieców komorowych została wyposażona w funkcję komfortowego otwierania do momentu, kiedy temperatura nie przekroczy 160°C.

 


 
« powrót